Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Binnen de kaders mag alles!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Hoe kom je tot iets nieuws? Een nieuw product, een dienst. Hoe maak je optimaal gebruik van de capaciteit van je mensen? Door hen te sturen en vertellen wat zij moeten doen of door hen vrijheid en vertrouwen te geven?

Afgelopen week nam ik deel aan een workshop. Deze workshop werd geleid door een zeer ervaren facilitator die in staat was om een groep van 15 personen, allemaal geselecteerd om hun expertise, staat van dienst en visie, onder controle te houden gedurende 4 dagen.

Halverwege, de workshop gebeurde er iets wat ik uit mijn dagelijkse werk erg herkende. Na twee dagen praten en discussiëren over visies, problemen, oplossingen en strategieën was het tijd om deze op papier te zetten. Niet in tekst, maar in beeld!
En dat zijn wij niet gewend. Sterker nog, in de groep ontstond grote commotie omdat de grenzen niet duidelijk bleken. De opdracht was simpel, zet in 20 minuten op papier wat jij in je hoofd hebt om het besproken probleem op te lossen. De enige regels is, het moet op papier getekend worden.

Simpel, maar de groep bleef 5 minuten verslagen voor zich uit staren. Maar wat moeten we nu precies doen, wat bedoel je hiermee? Vragen genoeg vanuit de deelnemers maar de facilitator was duidelijk. Je hebt twee dagen sproken over een bepaald probleem in een bepaalde context. Zet dat op papier!

Met enige aarzeling ging met aan de slag, onwennig met de verkregen vrijheid na twee dagen in een strak regime te hebben geleefd. Maar als men eenmaal van de vrijheid heeft geproefd is het hek van de dam en wil men niets liever. De meeste creatieve schetsen passeerden de revue en stuk voor stuk anders dan anderen.

Als scrum master maak je hetzelfde mee als een team voor het eerst in aanraking komt met scrum. Onwennig en onzeker betreden zij de eerste stappen in de wereld van Agile software development. Jarenlang gevangen gehouden door het regime van de projectmanager die bepaalde wie wat moest doen. In scrum hebben developers vrijheid. Vrijheid om te bepalen wat zij moeten doen en hoe zij hun problemen oplossen.. Maar eenmaal geroken aan de vrijheid willen ze niet meer terug! Een geweldig gevoel voor velen maar alles binnen de grenzen. Want de scrum master bewaakt over de grenzen en zal een team erop aanspreken als zij hier buiten gaan.

Iets ‘nieuws’ ontstaat niet door regels en regime maar door vrijheid en vertrouwen. Hiervoor stel je kaders en als je deze voor je mensen bewaakt dan zullen zij zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk want het is dan ook daadwerkelijk hun eigen werk! Dat klinkt heel erg gemakkelijk maar voor de (project)managers in deze wereld is dat enorm ingewikkeld. Laat het maar gebeuren! Je kunt een kind 1000 keer vertellen dat een radiator heet is maar een kind leert dit het beste door toch echt een keer zijn handen er tegenaan te doen. Natuurlijk binnen de grenzen, maar door er continue bovenop te zitten en preventief in te grijpen, leert een kind niets.

“Ervaring is wat je bezit, kort nadat je het nodig had. – Paul Vervoort”

More to explore

Do you believe in magic?

And after 15 minutes, to my surprise, all items were estimated and I had 6 items in my hand that needed further discussion. The entire meeting lasted 30 minutes and my team member could return to his project.

Waan van de dag

Soms voelt het alsof je al een tijd enorm achter de feiten aanloopt. Dit gevoel geeft enorm veel druk en zorgt ervoor

Een nieuwe stem van het systeem

Have you ever asked for someone to speak on behalf of the group? Do you always hear the same people speak up when you present a new idea or when you ask for feedback? You might be dealing with an important voice here. The voice of the system!