Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Als muziek in de oren

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Als fanatiek gebruiker van online muziekdienst Spotify was ik blij verrast dat Spotify Agile software ontwikkeling volledig heeft omarmt. Een geweldig artikel geschreven door enkele van de Agile coaches die Spotify helpen bij het optimaal gebruik maken van een flexibele ontwikkelorganisatie.

De muziekwereld zat in een lastig pakket, downloaden van muziek was eerder regel dan uitzondering. Inkomsten liepen terug en zorgde voor een negatieve sfeer rondom het luisteren van muziek via Internet. En daar was Spotify, een geweldig initiatief dat een ander verdienmodel voor de muziekindustrie voor ogen had. Een muziekbibliotheek waar je onbeperkt nummers kunt luisteren voor een vast bedrag per maand.

In dit concept is Spotify niet uniek maar waarom zijn ze dan toch zo succesvol? Mogelijk omdat zij er naar streven om hun dienst op elk gewenst platform aan te kunnen bieden. Er is zelfs een Spotify app voor op de blackberry!

Maar de wereld is in beweging. Technologische trends komen en gaan in een sneller tempo dan ooit tevoren. Deed de telefoon er ongeveer 75 jaar over om 50 miljoen gebruikers te krijgen, Angry Birds had hier slechts 35 dagen voor nodig. De wereld is permanent in beweging en als organisatie zul jij je hierop aan moeten passen. Je kunt het je als organisatie niet meer veroorloven om met de ontwikkeling van een product te starten, onderwater duiken om vervolgens een jaar later boven te komen met iets wat allang niet meer van deze tijd is.

Agile software development is hierbij essentieel. Altijd klaar voor verandering, permanente feedback van klanten. De gemakkelijkste manier om hiermee te starten is door scrum te adopteren. Een gemakkelijk te leren framework maar verschrikkelijk moeilijk om te beheersen. Je kunt zonder problemen een aantal professionals bij elkaar in een team zetten en laten ‘scrummen’. Maar al heel erg snel krijg je met de rest van de organisatie te maken met veelal op ‘waterval’ gebaseerde processen en nog meer procedures. En dat is de grootste uitdaging. Wil je als organisatie echt flexibel zijn, luisteren naar de klant plus een kortere doorlooptijd software opleveren met de hoogste waarde voor die klant. Dan zul je als organisatie geheel Agile software development moeten omarmen.

Dit roept een hoop vragen op en onderstaande artikelen vertellen hoe Spotify hiermee omgaat, is enorm inspirerend en geeft een geweldige interpretatie hoe je als organisatie Agile processen kunt inrichten. Lees, geniet en omarm deze fantastische manier van werken!

Scaling Agile @ Spotify with Tribes, Squads, Chapters and Guilds

Het kan altijd beter, en daar is ook Spotify zich van bewust. Ook al hebben zij het nu erg goed voor elkaar, de wet van de remmende voorsprong blijft nog altijd actueel. En daar zul je als organisatie serieus mee moeten omgaan. Dus een scrum retrospective doe je niet omdat het moet maar om permanent te streven naar een betere, effectievere en leukere manier van werken. Spotify pakt dit uiterst serieus aan, lees hiervoor dit artikel.

More to explore

Waan van de dag

Soms voelt het alsof je al een tijd enorm achter de feiten aanloopt. Dit gevoel geeft enorm veel druk en zorgt ervoor