Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

De lessen van Mees(ter) Kees?

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

“Werken is ongezond, werken ik wou dat het niet bestond. Wie het werken heeft uitgevonden is een enorme….” zingt Pater Moeskroen. En zo zijn er natuurlijk ook genoeg nummers te vinden die hetzelfde zeggen over school. Het is iets dat ‘moet’ om de leuke dingen in het leven te mogen doen. Maar dat hoeft toch niet te betekenen dat het niet leuk mag zijn om te werken of te studeren?

Een collega van mij stond erop dat ik dit weekend Mees Kees zou kijken.

httpvh://youtu.be/eM9kZc6PLnY

Komende  4 weken staan wij voor de uitdaging om van een groep mensen uit vier verschillende landen een team te maken. En of dat niet uitdagend genoeg is, zullen zij in die tijd een product moeten ontwikkelen wat nog nooit eerder heeft bestaan. Een opdracht die voor deze organisatie zeer uniek is en van dat gevoel moet iedereen doordrongen zijn. Vanuit de hele organisatie volgt men dit project op de voet. Hoewel er nog geen letter is geprogrammeerd heeft iedereen het gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren.

Dit gevoel voelt iedereen en brengt best wat spanning met zich mee, maar mijn doel is om van deze groep mensen een team te maken dat naast heel hard werkt ook nog eens veel plezier heeft. Ik geloof dat het een het ander versterkt. Als jij het naar je zin hebt zal je het totaal niet erg vinden om even een half uurtje langer door te werken of om vier weken aan de andere kant van de wereld te zijn.

Maar hoe breng je plezier terug in je werk? Ik denk, en zeker na het kijken van Mees Kees, dat de oplossing heel simpel is. Door dingen anders te doen. Doorbreek patronen, breek een paar regels en verken eens een van de andere wegen naar Rome. Moet je hiervoor in een hutje op de hei zitten? Nee hoor, het kan al heel erg simpel door simpelweg bij elkaar te gaan zitten en samen te werken aan hetzelfde project (ook al moet je een flink eind vliegen). Zet mensen in een ruimte en laat ze samen iets meemaken. Dit zal een band creëren. Je hebt vast wel eens op een vertraagde trein staan wachten op een perron in ‘the middle of nowhere’ of vastgezeten in de lift. Op een of andere manier gaan mensen dan ineens met elkaar praten en ontstaat er een gemeenschappelijk lijden.

Hoewel een vertraagde trein heel onaangenaam is en dit effect slechts tijdelijk is, werkt het verkrijgen van deze band andersom ook. Versterk dit door het samenzijn aangenaam te maken door blikjes Cola of lekkere koeken mee te nemen, niet omdat het moet maar juist wanneer het niet gebruikelijk is zijn dergelijke maatregelen erg effectief. Je verrast mensen positief en geeft ze het gevoel dat zij bijzonder zijn.

Mees(ter) Kees, maakte het aanleren van de tafels tot een leuke en positieve ervaring. Dit kan op je werk ook. En de komende weken zal het team in aanraking komen met Agile en vooral Scrum zoals de meesten van de groep nog nooit hebben ervaren. Op een leuke manier! Want werken mag ook best leuk zijn! De baten zullen vele malen hoger zijn dan de kosten van een paar blikjes cola.

More to explore

Wat is de best practice?

Waarom is de ene organisatie beter in staat een Agile manier van werken te adopteren dan een andere organisatie? Onderstaande video laat

Ben ik nu product owner?

Een geweldige informatief filmpje die de essentie en vooral de mindset van een product owner uiteenzet. Een must-see voor iedereen die zich bezig houd of bezig gaat houden met Scrum