Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Zoekt en gij zult heersen

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Een vijftienjarige jongen die een goedkopere en snellere test vind om bepaalde vormen van kanker te kunnen vinden. Enkel door het gebruik van Google en Wikipedia. Eén van de geweldige items die tijdens het programma ‘Tegenlicht’ voorbij kwam. De hoeveelheid informatie die voor ons beschikbaar is dankzij het internet is overweldigend en zij die deze informatie op de juiste manier weet te verbinden heeft de toekomst in handen.

De afhankelijkheid van technologie is overweldigend. Pas wanneer half het land valt over een storing bij ING beseffen wij ons hoe erg wij afhankelijk zijn van de technologie die in ons mobieltje verstopt zit om nog maar te zwijgen over de verscheidenheid aan software die beschikbaar is om ons leven gemakkelijker te maken. Maar hoeveel mensen beseffen zich eigenlijk hoe een app op hun iPhone wordt gemaakt en door wie dit wordt gemaakt. Precies, de ‘nerds’, dankzij de ‘hipster’ hype is het zelfs cool geworden!

Onlangs kwam onderstaand filmpje tegen. Een beweging om meer mensen aan het coderen te krijgen want ongeacht waar je werkt, je krijgt hier vroeg of laat mee te maken.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=nKIu9yen5nc

Slechts 1 in de 10 scholen in the Verenigde Staten leert studenten te coderen. Als ik terugkijk naar mijn studie val ik waarschijnlijk ook onder die 10 procent. Een paar uur instructie om in Delphi een kleine applicatie te bouwen. Maar daar hield het wel op. Gelukkig in mijn vrije tijd speelde ik wat met het maken van webpagina’s maar echt een doorslaand succes is het nooit geweest.

Op mijn eerste werkdag kwam ik in aanraking met SQL, een taal om vragen aan een database  te stellen (simpeler kan ik het niet uitleggen). Een database? Een grote verzameling gekoppelde  grote Excel sheets. En daarvan moest ik toch wel even slikken. Desondanks, met wat nachten doorhalen kun je vrij snel de basis beginselen van codetaal schrijven leren. En voor de rest? Google is your best friend!

Heb je een vraag over een formule in Excel, welk SQL statement je moet gebruiken of hoe je een tekst vet gedrukt maakt op een simpele HTML pagina. Google geeft je het antwoord.

Veel van de ontwikkelaars waar ik mee heb samengewerkt kunnen niet zonder Google. Ze kennen de taal maar voor het oplossen van sommige problemen kom je er niet met alleen een goed stel hersenen. Ik kan mij goed verstaanbaar maken in het Engels maar dat betekend niet dat ik een wandelend woordenboek ben en de betekenis van elk woord in elke context weet. Dit zoek ik op in een woordenboek of tegenwoordig gebruik ik hiervoor Google translate.

Hetzelfde geldt voor programmeren, je kent de taal en door op een slimme manier gebruik te maken van je collega’s of Google. Door de het stellen van de  juiste vragen en de juiste informatie te koppelen, ben je naar mijn mening, in staat om elk probleem op te lossen.

Op de middelbare school behoorde ik tot de jaargang die als eerste werd geconfronteerd met het ‘studiehuis’. Deze manier van onderwijs, met vallen en opstaan geïntroduceerd, verlegde de focus van het lesgeven. Waar mijn ouders en zussen nog kunnen opdreunen dat Bonifatius bij Dokkum is vermoord, leert de huidige generatie hoe zij het beste deze informatie kunnen vinden. Zij leren vervolgens deze informatie te schatten op betrouwbaarheid en koppelen aan andere informatie om vervolgens een leerdoel te bereiken.

De toekomst van onze wereld ligt in het vinden van de juiste informatie. Filteren wat relevant is en de juiste verbanden leggen. Hij die zoekt, zal heersen.

More to explore

Waarom doe je scrum?

Scrum is hip en een laagdrempelige manier om de eerste stappen richting Agility te zetten. Scrum doen alleen is niet voldoende. De

Een nieuwe stem van het systeem

Have you ever asked for someone to speak on behalf of the group? Do you always hear the same people speak up when you present a new idea or when you ask for feedback? You might be dealing with an important voice here. The voice of the system!