Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Wat doet een coach?

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Misschien is wel een van de meest effectieve middelen die je in kunt zetten ten behoeve van je ontwikkeling; een coach! Maar waarom een coach en wat kun je ermee?

Misschien krijg je bij een coach het beeld voor je van een schreeuwende man langs het veld of zie je Sjors, van de cup-a-soup reclame een paar jaar geleden, die met gespreide armen op een tafel verkondigd: Om van mensen te houden moet je van ze houden!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PUt5YKjVfWg

Zo’n coach bedoel ik natuurlijk niet! En deze ook niet!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=K5rzQFs2N4c

Regelmatig zie je in vacatures voor startersfuncties en traineeships dat er coaching wordt aangeboden. Je krijgt de belofte dat je begeleid wordt bij de start van je carrière. En dat is natuurlijk erg fijn! Je krijgt een klankbord tot je beschikking die je on-the-job of met een interval van een aantal weken met je spreekt over ‘hoe het gaat’.

Maar is dat wel écht coaching? In hoeverre speelt het mee dat jouw coach ook nog eens een commercieel belang heeft dat jij geld verdient voor de organisatie? En is de ‘coach’ die jij krijgt toegewezen, een inhoudelijke expert die jou de fijne kneepjes van het vak bijleert of iemand die jou faciliteert om je groei vorm te geven?

Als we nou eens naar de sport kijken. Vaak zie je een onderscheid tussen een trainer en een coach. Laten we voor het gemak het spel ‘Voetbal’ nemen. In de voetballerij (zoals de ‘incrowd’ dat vaak noemt) is deze rol nogal eens gescheiden omdat er wel degelijk verschillende rollen zijn.

Wat doet een trainer en wat doet een coach?

Te beginnen bij de eerste, een trainer leert een voetballer vaardigheden en vermogen om te kunnen voetballen. Hoe hij een bal moet raken met zijn voet of hoofd en wat er vervolgens met de bal gebeurd. Ook zorgt hij voor conditie, fitheid etc. Afhankelijk van het niveau en doelstelling heeft deze persoon verschillende spelvormen in huis om deze vaardigheden bij te brengen of te verbeteren.

Wat staat er nu op het veld? Een voetballer die alle kennis en vaardigheden met betrekking tot conditie en balvaardigheid in zich heeft, maar maakt dit hem tot een topvoetballer?

Nee, natuurlijk niet! Hoe vaak zie je gebeuren dat op een EK of WK het team met de beste voetballers geen kampioen wordt. Het team met minder goede individuele voetballers maar die wel als team spelen wordt eerder kampioen. Maar wat maakt een team? Of laten we het iets simpeler maken wat maakt iemand nu tot een topvoetballer? Want om uiteindelijk een team te maken is weer een stap verder (maar heeft wel hetzelfde idee).

Een topvoetballer wordt gecoached. Door een coach natuurlijk! De voetballer kan al voetballen, dat is ook het uitgangspunt van de coach, wat de coach vervolgens doet is de voetballer inzicht geven in zijn spel, hoe hij zich gedraagt op het veld en geeft vervolgens handvatten om hier uit te leren. Tijdens de wedstrijd, langs de lijn, geeft de coach aan waar de voetballer zich heen zou kunnen bewegen om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van zijn kwaliteiten. Dat is wat een coach doet. Hij laat de weg zien aan de coachee om een optimale plek te vinden waar deze zijn kwaliteiten kan ontdekken, benutten of verbeteren.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat de voetbalcoach het veld niet mag betreden. Dat is ook een belangrijk onderdeel wat een coach moet doen. Hij of zij moet je de weg wijzen. Het is uiteindelijk aan jezelf wat je hiermee doet.

Het onderscheid tussen een coach en een trainer lijkt mij hierbij wel duidelijk. Vraag je goed af wat jij nodig hebt op dit moment in je carrière? Heb jij iemand nodig die je leert hoe je moet voetballen, een trainer? Of wil je inzicht krijgen waar jij staat op het veld en waar jij met jouw kwaliteiten het beste uit de verf komt, een coach?

Besef je goed dat een coach slechts een ‘middel’ is. Een coach geeft je inzicht in jezelf en je mogelijkheden. Maar een coach is geen garantie voor succes, je moet nog steeds zelf tegen die bal aan schoppen en zelf de keuzes maken om jouw mogelijkheden volledig te benutten.

More to explore

Inspiration

Moet je geïnspireerd worden of is het mogelijk dat je geïnspireerd raakt door datgene jezelf doet? Een muziekstuk, een film of foto

Rethink offices: Less distractions, more collaboration

If your employees or colleagues feel more productive, now that most of the work is done from home. And you have a severe lack of meeting rooms in your office. Now might be the time to rethink the design and use of your office space.

Waarom doe je scrum?

Scrum is hip en een laagdrempelige manier om de eerste stappen richting Agility te zetten. Scrum doen alleen is niet voldoende. De