Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Teken hier om te overtuigen

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Iedereen kan tekenen! De een kan het iets beter dan een ander maar als ik je vraag om een poppetje te tekenen dan zal iedereen het (h)erkennen als een poppetje. Een kind krijgt alle vrijheid om zich creatief te ontwikkelen. Allemaal zijn we begonnen met mannetjes te tekenen met handen die meer lijken op harken. De meeste van ons worden door onze omgeving (school, ouders etc.) stelselmatig omgeschoold van creatief kunstenaar tot schrijver van documenten.

In een eerdere blog maakte ik mij al druk over het gebruik van e-mail als communicatiemiddel. Lange mails vliegen over en weer waarin mensen elkaar met woorden proberen te overtuigen.

‘A picture says more than a thousand words’.

Als jij jouw verhaal met een simpele tekening kunt ondersteunen dan zul je veel meer mensen weten te overtuigen. Gebruik een kladblok of een whiteboard om je verhaal te doen.
Als ik mensen in 15 minuten mijn vakgebied wil uitleggen pak ik altijd een pen en begin ik al pratend te tekenen.

Het beeld wat ik creëer kunnen mensen veel gemakkelijker onthouden dan wanneer zij al luisterend zelf in hun hoofd nog een beeld moeten schetsen.
Om dit te illustreren kijk/luister dan eens naar Radionary van Rob Stenders:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3PvsEVxhltk

Dit is een heel simpele illustratie dat met woorden een beeld vormen heel erg moeilijk is. Als ik de tekening zelf al pratende maak dan hoef je enkel maar te begrijpen wat ik probeer te bereiken en zul je de tekening later zelf ook kunnen namaken.

Een leuke oefening om eens te proberen tijdens bijvoorbeeld een sprint retrospective:
http://tastycupcakes.org/2012/11/tdd-test-driven-drawing/

Een belangrijk verschil is echter of je al pratende tekent of vooraf je tekening al hebt gemaakt (bijv. in powerpoint zodat het lekker gemakkelijk te delen is). Zelf ben ik er voorstander van om al pratende te tekenen (vooraf heb ik natuurlijk al wel bedacht wat ik wil tekenen). Je neemt de luisteraar stap voor stap mee in het proces zodat je gedwongen wordt bij elke stap stil te staan. Je creëert betrokkenheid en neemt ze mee in het verhaal. Het resultaat een tekening die iedereen begrijpt en waarschijnlijk grotendeels kan reproduceren.

Geen noodzaak voor dikke pakken papier! Geen eindeloze discussies waaruit blijkt dat men het eens is maar ieder een eigen beeld in hun hoofd heeft gecreëerd en dat beeld bij anderen verbaal probeert over te brengen.

Door de opkomst van de zoomable presentaties waarbij je toehoorders mee kan nemen in je verhaal ipv slides af te lopen vervult deze behoefte van informatie overbrengen. Probeer het gauw zelf op www.prezi.com. Het is welliswaar tijdrovend maar het resultaat is vaak geweldig. Overweeg dit als je voorziet dat je jouw verhaal vaker moet houden. Niets is sneller en effectiever als een pen en een kladblok of whiteboard en marker.

Probeer het eens uit. Gewoon in een klein overleg of met mensen die je vertrouwd. Sta op, pak die pen en teken! Sta verstelt van het resultaat van jouw eigen teken kunsten!

More to explore