Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Wat is de best practice?

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Waarom is de ene organisatie beter in staat een Agile manier van werken te adopteren dan een andere organisatie? Onderstaande video laat op treffende wijze zien waarom in sommige organisaties de transitie naar Agile gepaard gaat met een verandering van organisatiecultuur. En dat is niet niks! Dit raakt direct alle lagen van de organisatie en vraagt om sterk leiderschap van alle lagen in de organisatie. Kijk de video en laat je inspireren:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=wIbCcfxzc2A

Is scrum voor alle organisaties de oplossing? Ik ben bang van niet. Een organisatiecultuur verander je niet zomaar. Je hebt de afgelopen jaren je werving van mensen hierop aangepast. Een van de hierboven genoemde kwadranten is erg gericht op templates, procedures en zal vaak als eerste vragen om de ‘best practices’. Hoewel ik zelf de vraag ook een aantal keer heb ontvangen heb ik hier nooit echt een panklaar antwoord voor. Mijn eerste reactie is vaak…dat hangt er vanaf. Een antwoord dat mensen niet vaak willen horen. Maar hoe komt het dat er in software development eigenlijk geen best practices zijn.

Het Cynefin framework laat hier een interessant licht op schijnen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=N7oz366X0-8

Iedereen zal het er over eens zijn dat software development een complexe aangelegenheid is. Dan is het toch niet zo heel erg vreemd dat er geen best practices bestaan? Enkel ervaringen, van de mensen in je team, consultants of andere bronnen die mogelijk een licht schijnen op het ‘probleem’ dat je wilt oplossen.

More to explore