Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Gezellige Sprint review

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Kleuters op school vertellen in de kring wat ze wél hebben gedaan. Als het pakjesavond is geweest, vertellen ze in de kring wat ze wél hebben gekregen van Sint en Piet. Steek een Sprint review ook positief in: wat is wél gerealiseerd. Hier volgt een ervaring van een gezellige Sprint review en retrosessie.

Zelfs een gebroken koffiekop kan nuttige, normaal verborgen, informatie opleveren.

Sprint review

 • Zet stoelen in een kring. Net zoveel als er aanwezigen zijn
 • Op de achtergrond van de kring is het scrumboard en hangen posters:  het demo materiaal. De posters laten zien waaraan gewerkt is, denk aan screenshots van een stukje software, een titelpagina van een document. Maar ook een screenshot van een stukje lastige debugwerk is leerzaam. En natuurlijk nog de Scrum master demo poster: een overzicht van alle weggenomen belemmeringen (impediments) – hoe klein dan ook – van de afgelopen sprint. Indien mogelijk, leg de posters op de grond in het midden van de kring. Dit nodigt later uit tot meer fysieke interactie tussen de aanwezigen.
 • Laat iedereen plaatsnemen in de kring. Het liefst zo gemengd mogelijk: klanten en andere bezoeker gewoon gemengd met de Product owner en Scrum master tussen de developers.
 • De Scrum master steekt van wel en vertelt hoe trots hij is op dit team en beschrijft de stand van zaken op het scrumboard. Dan vertelt de Scrum master over de impediments die weg zijn genomen – op basis van die Impediments poster. Vervolgens vraagt hij de aanwezigen om over een andere poster te vertellen. Degenen die zich aangesproken voelen zullen vanzelf over een bepaalde poster beginnen – en anders wijst de Scrum master maar een vrijwilliger aan. Indien nodig, pak de poster en laat ‘m rond gaan, zodat de aanwezigen goed de details kunnen zien. Opmerkingen en discussies die tot nuttige taken of wetenswaardigheden leiden, schrijft de Scrum master op een post-it en plakt die op de poster erbij. Deze post-its gebruikt de Scrum master om de samenvatting van de sessie te schrijven en rond te mailen.
 • Als al het demo materiaal gepasseerd is, is de review klaar.

 

Het staat vrij om naast het scrumboard en posters ook andere demo materialen tentoon te stellen en te bespreken. Een uitgeprinte handleiding, of een gebroken koffiekop kan ook leuke anekdotes brengen of nuttige informatie herbergen.

Tenslotte, zijn we allemaal mensen die onze eigen energie erin hebben gestoken en met recht trots mogen zijn op wat we hebben bereikt.

 

Sprint retrospectives

Wanneer al het te demonstreren materiaal besproken is, is het tijd voor pauze. En mocht het zo uitkomen, dan kan daarop prima de Sprint retrospectives volgen. Deze sessie kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Het is hét moment van de Scrum master. En dankzij de transparantie, komt iedereen hier ontzettend veel te weten. Helemaal als er écht klanten en eindgebruikers bij zijn.

Deze gezellige sessie gebruikt User Centric Design (UCD) principes. UCD is een aanpak waarbij alle eindgebruikers van het product in elk onderdeel van het ontwikkelproces centraal staan. Zelfs bij het opstellen van de business case. Moeilijk – en uitermate interessant.

Eén van de dingen die de Srum master kan doen om UCD bewustzijn te bevorderen in een scrum team, maar ook bij stakeholders, is de Sprint retrospectives gebruiken voor vragen als:

 1. Gaat de eindgebruiker ons product aanprijzen bij collega’s?
 2. Hebben we die functionaliteit opgeleverd die het meest gebruikt wordt in het werkproces van de eindgebruikers?

Mocht er niet UCD gewerkt worden, maar ligt de focus voor de Scrum master in deze sessie meer op het agile bewustzijn (agile mindset) creëren, dan zijn dit ook interessante vragen:

Wat hebben jullie afgelopen sprint gedaan…

 1. …wat daadwerkelijke waarde heeft opgeleverd?
 2. …waarbij de klant betrokken is geweest?
 3. …om meer agile, in de breedste zin van het woord, te worden?

De Scrum master stelt 2 of 3 van dit soort vragen aan iedere aanwezige; afhankelijk van de rijpheid van de agile mindset bij de aanwezigen al dan niet te beginnen bij zichzelf. Na ieder antwoord is er ruimte voor toelichting of discussie door de groep. Dit levert interessante input voor de volgende sprint. Misschien toch maar gaan typen en een beamer erbij, Scrum master 😉

Veel plezier!

 

 

Enkele reacties uit de praktijk:

 • Gezellig! (vandaar de verwijzing ernaar in deze post)
 • Dáár kwamen een aantal dingen boven water die lang achtergehouden waren. (scrum master)
 • Leuk om te zien waarom die fouten zoveel tijd vergen om weggewerkt te worden. (klant)
 • Hebben we echt zo weinig betekenisvol werk opgeleverd? (developer)
 • Oh, bedoelen ze dat?! (product owner)

 

More to explore