Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

Een nieuwe stem van het systeem

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Hoor je altijd dezelfde mensen aan het woord als je een nieuw idee presenteert of als je feedback vraagt? Misschien heb je hier te maken met een belangrijke stem. De stem van het systeem! Een stem waar elke leider naar moet (leren) luisteren. Als je dat niet doet? Het zal nooit weggaan!

[buzzsprout episode=’3588985′ player=’true’]

Dit is hoe ik een systeem zou omschrijven.

Het systeem is een complexe entiteit die alle kennis, emoties, gedachten en herinneringen van de hele groep mensen bevat. Dit systeem heeft zijn eigen doel, waardensysteem. En het heeft een stem!

De stem van het systeem definiëren

The Voice of the System zijn mensen die niet alleen hun individuele mening of visie hebben (en delen). Ze voelen en delen wat er in het systeem gebeurt. Zijn nauw verbonden met de waarden van dit systeem en functioneren als luchtklep wanneer er druk in het systeem staat. Ze spreken namens het systeem waarvan ze deel uitmaken. Een andere entiteit voor leiders om rekening mee te houden en om naar te luisteren.

Een paar maanden geleden sprak ik op Agile 2019 in Washington D.C. over dit topic. En het antwoord dat ik tijdens deze sessie kreeg, was hetzelfde als elk ander gesprek dat ik over het onderwerp had. Zodra ik uitlegde wat deze stem is, konden mensen de stem in hun systeem heel snel herkennen.

Denk hier even over na, wie is de stem in uw systeem?

Herken de stem in uw systeem

Als je deze stem nog niet hebt herkend, zijn hier enkele aanwijzingen waar je op moet letten.

Ze spreken!

Dit is een voor de hand liggend maar een cruciaal teken. Als niemand iets zegt, heb je een groot probleem in je systeem!

Trouw aan de systeemwaarden

Een stem van het systeem heeft een nauwe band tussen de waarden van het systeem (bijvoorbeeld de organisatiewaarden) en die van henzelf. Als een van deze waarden onder druk staat of gevaar loopt, zullen zij als eersten spreken!

Toegewijd aan het systeem

Vanwege de nauwe samenhang van waarden zijn ze meestal erg toegewijd aan het systeem. Ze hebben een bewuste beslissing genomen op basis van het doel van uw organisatie en haar normen en waarden om zich volledig aan het systeem te wijden!

Gevoel voor de toestand van het systeem

Wanneer er druk, stress of onrust is in het systeem zullen ze dit direct voelen. Er is een nauwe band met hun eigen waarden en die van het systeem waarvan ze deel uitmaken. Zij zijn de eersten die u vertellen dat het systeem onder druk staat. Ze werken op dezelfde manier als het luchtventiel op een band. Als er druk op de band staat, is dat de eerste plaats waar de lucht naar buiten komt (als je geluk hebt en je controleert de druk).

Overdraagbaar

Veel mensen hebben tijdens mijn sessie bij Agile 2019 kunnen achterhalen wie deze stem was. En het bleek dat veel van hen opgaven om de stem te zijn en de organisatie verlieten of werden tot zwijgen gebracht door leiderschap. Als deze stem echter besluit te vertrekken, is de druk er nog steeds en wordt de stem van het systeem overgedragen aan een andere persoon in het systeem. Een nieuwe stem van het systeem!

Gevoed door het systeem (door historische gebeurtenissen)

De stem van een systeem opereert in de historische context van het systeem. Het zijn dingen die we eerder hebben gedaan en nu nog moeten worden gedaan, wat het bewijs is dat het systeem er nog steeds is. Overnames die niet goed zijn afgehandeld, laten deze wonde in het systeem. Alle historische gebeurtenissen voeden deze stem. Ze voeden het systeem. De dingen die het systeem heeft meegemaakt, vormen samen de waarden van het systeem.

Het is nooit de baas!

Een belangrijk ding om rekening mee te houden. Het is nooit de hiërarchische leider van het systeem. Het is nooit de baas! Binnen een leiderschapsteam kan er ook een stem van het systeem zijn, binnen dat kleinere systeem van het leiderschapsteam. Deze stem komt altijd diep uit het systeem voort.

Luisteren naar de stem van het systeem

Nu u de stem van het systeem hebt geïdentificeerd, is het cruciaal dat leiders naar deze stem luisteren. Een extra stem die wat extra aandacht nodig heeft!

Creëer veiligheid voor de stem om te spreken

In een onveilige omgeving zullen mensen zich minder snel geneigd voelen om iets te zeggen. Dit geldt ook voor de stem van het systeem. Hoewel ze meestal eerst zullen spreken, zal deze stem, als er geen veiligheid is, stil zijn en andere middelen vinden om zich uit te spreken (staken, vertragen, oorlog of vertrekken). Vind inspiratie over het creëren van veiligheid in de onderstaande video.

Betrek deze stem in uw besluitvorming

Als u deze belangrijke stem, die persoon of die personen die de neiging hebben om namens het hele systeem te spreken, aan boord brengt, zullen uw veranderingen in effectieve besluitvorming en acceptatie van de genomen beslissingen toenemen. Een handige techniek om toe te passen is Deep Democracy.

Verbind de stem met de ondernemers

De stem van het systeem heeft alleen een stem. Als u daadwerkelijk repareert wat onder druk staat, moet u ook degenen identificeren die de ondernemersvaardigheden hebben om te repareren wat er moet worden opgelost. Het kan dezelfde persoon zijn als je geluk hebt, maar tel er niet op.

Een nieuwe stem

The Voice of the System is een entiteit waarvan u, vooral als leider, zich bewust moet zijn van het feit dat het een essentiële bron van informatie is over de toestand van uw team / afdeling of organisatie. Het is de stem van het systeem en niet de persoonlijke mening van de persoon die de stem is. Ze voelen zich erg verbonden met de normen en waarden van het systeem, maar personifiëren het systeem niet! Het zijn de luchtkleppen!

Je kunt proberen de stem te negeren, maar hij zal nooit verdwijnen!

More to explore

Agile Transition Bingo

A few weeks ago we had a very interesting discussion on how to add more fun to your work. Especially the things

Wat is de best practice?

Waarom is de ene organisatie beter in staat een Agile manier van werken te adopteren dan een andere organisatie? Onderstaande video laat