Picture of Stephan van Rooden

Stephan van Rooden

En Mevrouw Stemband, wat heeft u nu geleerd?

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Wat is het meest lastige aspect aan de rol van scrum master? De rol van de scrum master is ervoor te zorgen dat scrum wordt begrepen en uitgevoerd. Niets meer en niets minder. Maar met een cursus en het permanent verwijzen naar de scrum guide kom je niet weg. Het meest lastige aan de rol van scrum master is voor mij zonder twijfel de permanente afweging die je maakt tussen ingrijpen of loslaten.

Als kind heb ik ooit eens mijn handen gelegd op de ijzeren kap boven de openhaard (die aan het branden was). Gelukkig merkte ik vrij snel dat dit erg heet was en behalve een hartverzakking bij mijn ouders was er gelukkig niets ernstigs gebeurd. Hebben mijn ouders gefaald? Nee, absoluut niet. Je kunt je kind niet 24 uur per dag beschermen. Maar een betere les had ik niet kunnen leren.

Handen op de kap van de openhaard wanneer deze brand = pijn

En natuurlijk hebben mijn ouders mij al talloze keren verteld dat die kap heet is. Maar wat is heet. Een kop thee is ook heet maar kun je toch ook gewoon drinken? Wat maakt dat nou weer uit. Pas door te ervaren hoe heet die kap werkelijk was leerde ik dat ik dit nooit meer moest proberen. Klinkt logisch toch?

Als scrum master moet je vaak een afweging maken of je ingrijpt of iets bewust laat gebeuren om zodoende het juiste effect te bereiken. Meestal streef je ernaar dat het team ook daadwerkelijk iets leert maar hoe doe je dit zo effectief mogelijk?

Zo ook met het opnemen van een veel te grote user story in een sprint. Tijdens de grooming sessie wordt een grote user story geschat op 40 story points. Als product owner ga je je dan achter de oren krabben of dit te groot is (lees de laatste blog van Patrique). Het team zelf geeft aan dat het mogelijk zou moeten zijn deze story af te krijgen in een sprint. Ambitieus maar die mindset willen we graag hebben!

Het grote dilemma waar je als scrum master dan voor staat is of je in gaat grijpen. Want alles in je zegt, deze is veel te groot om in één sprint af te ronden of laat jet het team dit zelf ervaren. Waarmee bereik je op dat moment het maximale effect?

Mijn mening is dat je af en toe dingen gewoon moet laten gebeuren. Als de impact op een release dit natuurlijk toelaat. Hoeveel krachtiger is het als een team bij een sprint review staat en ze niets kunnen demonstreren ten opzichte van een zoveelste monoloog van een scrum master die met zijn regeltjes om de hoek komt zetten? Juist, het niet kunnen opleveren aan een klant is veel krachtiger dan een vervelende discussie met de scrum master.

Een harde maar effectieve les voor zowel het development team als de product owner. De enige vraag die je als scrum master dan nog hoeft te stellen bij een retrospective is: wat hebben wij hiervan geleerd?

De antwoorden zullen simpel en eenvoudig zijn en de oplossing uitermate effectief.

More to explore

Waan van de dag

Soms voelt het alsof je al een tijd enorm achter de feiten aanloopt. Dit gevoel geeft enorm veel druk en zorgt ervoor

Strategische user story

Belangrijke taken van de product owner zijn onder meer het leveren van een goed product en het onderhoud met/van tevreden klanten. Een